Orvosi Leletezõ Rendszer - IKTA-00056/2003


Kezdõlap  |  Adatbázis  |  Gasztroszkópia és ultrahang  |  Scintigráfia  |  Kapcsolat
 
 

Endoszkópos és hasi ultrahang leletek diktálása

 
 

A BME TMIT Beszédakusztikai Laboratóriumában kifejlesztésre került egy Windows XP alatt működő beszédfelismerő fejlesztői környezet, amely alkalmas különböző középszótáras 1000-10000 szavas szövegek betanítására és felismerésére.

A felismerő a statisztikai alapon működő HMM akusztikai fonémamodellekkel, valamint a statisztikai alapú bi-gram nyelvi modellel működik, akusztikai és nyelvi adaptációt használva. Az akusztikai modelleket az MRBA beszédadatbázissal tanítottuk.

Az alábbi ábrán a statisztikai alapú gépi beszédfelismerés egyszerűsített blokkvázlata látható. (Az ábra nagyításához, kérjük, kattintson az ábrára!)


Statisztikai alapú gépi beszédfelismerés egyszerűsített blokkvázlata - Klikk a nagyításhoz

A nyelvi betanításhoz a budapesti SOTE II. sz. Belgyógyászati Klinikájától (2700 gasztroszkópiai és 2500 hasi ultrahang lelet) és a szegedi Orvostudományi Egyetemről (6365 lelet) gyűjtött korábbi leletanyag korpuszt használtuk.

A felismerő optimális működését az akusztikai [4] és nyelvi modellek változtatásával állítottuk be. Lényegében a nyelvi modellhez n-gram modelleket használtunk, de az egyik megoldásban a hagyományos szóalakok az alkotó elemek, a másik megoldásban viszont a morfémák.

Külön súlyt fektettünk a valós idejű felismerés elérésére: a dinamikus címzésen és az akusztikai modellek indirekt megközelítésén túl memóriaelérési optimalizáció, valamint nyalábolt keresésnél (Beam Search) változó terű nyaláb alkalmazásával.


További információkért kattintson ide:
                                                                                    kozepszotarasMSZNY2005_2.pdf

A beszédfelismerő műszaki leírása elérhető pdf formátumban:
                                                                            gasztro_ultahang_muszaki_leiras.pdf

A gasztroszkópiai leletező klinikai véleménye, tesztelési tapasztalatait tartalmazó dokumentum pdf formátumban:
                                                                 gasztro_ultahang_orvosi tesz_velemeny.pdf

Amennyiben nem tudja megnyitni a fenti dokumentumokat, töltse le a legfrissebb Acrobat READER programot az alábbi ikonra kattintva.
 

©2006 Minden jog fenntartva. A honlap tartalmát és az azon szereplő dokumentumokat szerzői jog védi, azok vagy részeinek felhasználása a szerzők tudtán kívül jogi következményeket vonhat maga után.